IT’S A WONDERFUL FAMILY CHRISTMAS - VARIOUS ARTISTS

Het is u de voorbije dagen misschien al opgevallen, lezer, maar zodra onze hoofdkaas een Kerstplaat in het vizier krijgt, of op zijn deurmat, kijkt hij in de richting van ondergetekende, die sinds menige jaren een gezonde fascinatie voor de kerstmuziek ontwikkeld heeft, maar tegelijk mijlenver weg blijft van wat de doorsnee winkelstraat-DJ deze dagen over de hoofden en in de oren meent te moeten strooien. Voor deze compilatie ging samensteller Mark Armstrong snuisteren in tracks die oorspronkelijk tussen 1947 en 1963 uitkwamen en die wel ergens in één of andere hitparade opdoken.

Opener “Rockin’ Rollin’ Santa Claus” van Benny Lee & the Ken-Tones is er zo eentje uit1956, terwijl de “Jingle Bells” van Maddox Brothers & Rose bijna tien jaar ouder is en meteen de ouderdomsdeken van deze compilatie. Nauwelijks jonger zijn “Here Comes Santa Claus” van Red Foley (1949) en “Santa Claus is Comin’ to Town” vanBlue Barron & His Orchestra with TheThree Blue Notes, ook de zeventig voorbij is.

Dat zijn misschien niet de grootste namen, maar ook daarvan staan er flink wat op deze CD: Tex Ritter , die van “Do Not Forsake me Oh my Darling” staat er tussen, met “Old Tex Kringle”, Franky Vally en zijn Four Seasons deden hun “I saw Mommy Kissin’ Santa Claus” al in 1962 en Johnny Horton, van “The Battle of New Orleans” en “Honky Tonk Man”,is er met “They Shined Up Rudolph’s Nose” en zelfs de allergrootste, Johnny Cash staat er tussen met zijn “Little Drummer Boy”, net als Grand Ole Opry-genoten Lester Flatt & Earl Scruggs & The Foggy Mountain Boys, van wie “Joy Bells”je oren streelt.

Nog meer grote namen? Chet Atkins (“Jingle Bell Rock”), The Louvin Brothers (“Deck The Halls”) en Pattu Page (“Boogie Woogie Santa Claus”. Bij de grote verrassingen zou ik 45 R.P.M. willen vermelden, de enige track uit de hedendaagse rockabilly scene. Voor zover ik kon achterhalen, is dit een Duitse band en zijn zij dus het klassieke buitenbeentje van de plaat, al vind ik “Holiday Hootenanny”, van Paul & Paula ook een best bijzondere versie van “Jingle Bells” en doet het je op geen enkele manier denken aan hun grootste hit, “Hey Paula”. Louis Prima van zijn kant is zijn herkenbare zelf in “”Shake Hands wit Santa Claus”, terwijl “Baby Sittin’ Santa” na zestig jaar nog altijd even “novelty”-achtig kinkt als toen het uitkwam.

Naar ik op de achterkant van de hoes van deze heerlijke compilatie kan lezen, ging de samensteller aan de slag bij de vaststelling dat Kerst draait om samen zijn, eten, drinken en dansn. Deze compilatie beoogt daar de soundtrack bij te zijn en, ware het niet van één of ander virus, dan had dit perfect kunnen uitpakken. Ik heb de CD nu een paar tientallen keer gedraaid en ik kan u met de hand op het hart bevestigen dat deze dertig tracks ook perfect werken bij een klein gezelschap, alias een bubbel, zoals we dat tegenwoordig noemen!

(Dani Heyvaert)

TRACKLIST:
1. Benny Lee & The Ken-Tones - Rockin' Rollin' Santa Claus
2. Maddox Brothers & Rose - Jingle Bells
3. Foley, Red - Here Comes Santa Claus
4. Richard, Barry - Baby Sittin' Santa
5. Ritter, Tex - Old Tex Kringle
6. Starr, Kay - (Everybody's Waiting for) The Man With the Bag
7. The 4 Seasons - I Saw Mommy Kissing Santa Claus
8. Nino Tempo And His Orchestra - Turkey Gobbler
9. Horton, Johnny - They Shined Up Rudolph's Nose
10. Byrnes, Edd 'Kookie' - Yulesville
11. Cash, Johnny - The Little Drummer Boy
12. Jimmy Wakely With String Orchestra - It's Christmas
13. Frizzell, Lefty - Mama!
14. Paul And Paula - Holiday Hootenanny
15. Louis Prima And His Orchestra - Shake Hands With Santa Claus
16. Margaret Whiting And Jimmy Wakely With Orchestra - Christmas Candy
17. Brown, Judy - Dear Santa
18. Blue Barron & His Orchestra - Santa Claus Is Comin' To Town
19. Wooley. Sheb - Santa And The Purple People Eater
20. Lester Flatt With Earl Scruggs And The Foggy Mountain Boys - Joy Bells
21. Atkins, Chet - Jingle Bell Rock
22. Louvin Brothers, The - Deck The Halls
23. The 4 Seasons - Jingle Bells
24. Welch, Danny - Snow Man
25. Sharpe, Cathy - North Pole Rock
26. Page, Patti - Boogie Woogie Santa Claus
27. Stevens, Dodie - Merry, Merry Christmas, Baby
28. Tyler, T. Texas - Snow On The Mountain
29. 45 R.P.M. - Jingle Jangle
30. Roy Tan And The Combo - Happy New Year

Artiest info
Website  
 

Label: Atomicat Records / Koko-Mojo Records / Rockstar Records